Silti Jaungada salāti ar liellopu gaļu un marinētiem gurķiem – ātri un vienkārši pagatavojami

Šie salāti ir ideāls hibrīds starp siltu gaļas uzkodu un sātīgu pamatēdienu. Tie ir lieliski piemēroti ģimenes vakariņām vai viesu uzņemšanai, kurus vēlaties pārsteigt.

Temperatūru un tekstūru (silta gaļa, vēsi kraukšķīgi gurķi, drupani rieksti) kombinācija padara katru karoti unikālu.

Sastāvdaļas (2-3 porcijas):

Salātiem:

  • Liellopa gaļa (fileja, ciskas gabals, sāns) – 300 g
  • Diļļu marinēti gurķīši – 2-3 (apmēram 150 g)
  • Valrieksti – 70-80 g
  • Kartupeļi – 2-3 (vidēji lieli)
  • Sīpols (vēlams sarkans) – 1
  • Zaļumi (pētersīļi, koriandrs, dilles) – neliels buntīte
  • Augu eļļa (cepšanai)
  • Sāls, svaigi malti melnie pipari
  • Mērcei/piedevai:
  • Skābais krējums (20%) – 4-5 ēdamkarotes
  • Sinepes (Dižonas vai klasiskās krievu) – 1-2 tējkarotes
  • Gurķu sālījums – 1-2 ēdamkarotes
  • Ķiploks – 1 daiviņa (pēc izvēles)

Soli pa solim instrukcijas:

1. Sagatavojiet sastāvdaļas. Nosusiniet liellopa gaļu ar papīra dvieli, ierīvējiet ar sāli un pipariem. Ļaujiet nostāvēties istabas temperatūrā 15 minūtes. Vāriet kartupeļus ar mizu, līdz tie ir mīksti (apmēram 25 minūtes). Atdzesējiet, nomizojiet un sagrieziet vidēja lieluma kubiņos.

Sīpolu sagrieziet plānos pusgredzenos. Ja sīpols ir rūgts, blanšējiet to verdošā ūdenī 1-2 minūtes. Marinētos gurķus sagrieziet strēmelītēs vai kubiņos. Valriekstus viegli apgrauzdējiet sausā pannā, līdz tie kļūst smaržīgi (3-4 minūtes), pēc tam rupji sakapājiet ar nazi.

Smalki sakapājiet garšaugus. Pagatavojiet mērci: sajauciet skābo krējumu, sinepes, sālījumu un smalki sarīvētu ķiploku. Nogaršojiet un, ja nepieciešams, pievienojiet sāli vai piparus.

2. Liellopa gaļas gatavošana ir vissvarīgākais solis.

VIDEO:

Apcepiet liellopa gaļu labi uzkarsētā pannā ar augu eļļu. Lai nodrošinātu sulīgu iekšpusi un skaistu garoziņu no ārpuses, ievietojiet gaļu ļoti karstā pannā un apcepiet 2-3 minūtes no katras puses (vidēji jēlai). Cepšanas laiks ir atkarīgs no gabala biezuma.

Svarīgi: Pēc cepšanas ietin gaļu folijā un ļauj tai atpūsties 10 minūtes. Tas nodrošinās, ka visas sulas ir vienmērīgi sadalītas. Pēc atpūtināšanas sagrieziet liellopu gaļu plānās šķēlēs, strēmelītēs vai mazos kubiņos.

3. Salātu salikšana.

Šīs receptes atslēga ir kārtas. Sastāvdaļas kārtojiet uz liela, plakana šķīvja vai paplātes šādā secībā:

  • 1. Pirmā kārta: Vārīti kartupeļi. Viegli sāli un piparus.
  • 2. Otrā kārta: Puse sagriezto marinēto gurķu.
  • 3. Trešā kārta: Visa siltā, sagrieztā liellopu gaļa. Pārlejiet ar pusi no sagatavotās mērces.
  • 4. Ceturtā kārta: Sīpoli.
  • 5. Piektā kārta: Atlikušie marinētie gurķi.
  • 6. Sestā kārta (pēdējā): Bagātīgi apkaisiet salātus ar sasmalcinātiem valriekstiem un svaigiem garšaugiem.
  • 7. Pasniedziet atlikušo mērci atsevišķi vai pārlejiet to pāri salātiem pirms pasniegšanas.

Šefpavāra padomi:

Gaļas variants: Filejas vietā izmantojiet vārītu mēli, lai iegūtu vēl maigāku rezultātu. Riekstu aizvietošana: Valriekstus var aizstāt ar priežu riekstiem vai viegli grauzdētām mandelēm.

Lasi vēl: No 2026.gada 1. marta stājas spēkā izmaiņas arī uz Tehnisko apskati: ”Tas ir jādara un punkts”

Teksturāla spēle: Lai riekstu kārtai piešķirtu papildu kraukšķīgumu, riekstu kārtai pievienojiet sauju mājās gatavotu rudzu grauzdiņu. Pasniegšana: Salātus ēdiet tūlīt pēc salikšanas, kamēr liellopu gaļa vēl ir silta un gurķi vēl kraukšķīgi. Tie nav paredzēti ilgstošai uzglabāšanai.

Kāpēc gatavot šo ēdienu?

Šie salāti ir ideāli līdzsvaroti. Gurķu sāļumu un liellopu gaļas garšas dziļumu mīkstina maigie kartupeļi un skābā krējuma mērce, savukārt valrieksti piešķir pikantu rūgtumu un sviesta tekstūru. Tas nav tikai ēdiens, bet gan īsts garšas ceļojums, kas patiks visiem bagātīgu, vīrišķīgu, bet arī izsmalcinātu ēdienu cienītājiem.